Angststoornis

Angststoornis

– Ben je angstig in sociale situaties?
– Ervaar je angst voor specifieke dieren of hoge gebouwen?
– Pieker je veel gedurende de dag?
– Ben je bang om naar buiten te gaan?
– Ervaar je gedurende de dag een ongrijpbaar angst gevoel?

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale, primaire emotie. De functie hiervan is om te waarschuwen voor gevaar en ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Wanneer het gevaar geweken is, zal het lichaam weer ontspannen en tot rust komen. Sommige mensen ervaren echter buitensporige angst in situaties die voor velen als normaal worden geïnterpreteerd. Vaak kan er dan worden gesproken van een angststoornis. Dit kan angst zijn voor sociale situaties, iets specifieks, zoals insecten of bijvoorbeeld angst om een paniekaanval te krijgen. Tevens komt het voor dat mensen veelvuldig een gevoel van angst ervaren, maar niet concreet kunnen maken waar dit vandaan komt.
Burnout komt vaak voor bij mensen in de hulpverlening of het onderwijs. Mensen die graag anderen een genoegen doen en moeite hebben met nee zeggen.

Signalen die kunnen duiden op een angststoornis

Het vermijden van sociale situaties uit angst in een situatie terecht te komen die je in verlegenheid brengt. Niet de straat op durven omdat je bang bent een paniekaanval te krijgen, angst voor bepaalde dieren of veelvuldig piekeren over ‘onbenullige’ zaken. Vaak gaan de klachten gepaard met lichamelijke reacties als hartkloppingen, zweten en duizeligheid.

De behandeling van een angststoornis in therapie

Allereerst wordt je angst nader onderzocht. In welke situaties heb je het en wat gebeurt er dan. Vanuit de cognitieve gedragstherapie zal er worden gewerkt met het praten over je gedachten en reacties en het uitproberen van alternatieven. Hier voeg ik graag aan toe wat er op het onderliggende niveau bij je speelt waardoor je (buitensporige) angst ervaart. Hierdoor krijg je niet alleen grip op de klachten, maar los je ook het onderliggende probleem op.

Behandeling angststoornis in therapie Boxtel | Behandeling angststoornis in therapie Schijndel | Behandeling angststoornis in therapie Sint-Michielsgestel | Behandeling angststoornis in therapie Vught