Burn Out

Burn Out

– Ben je lichamelijk en geestelijk uitgeput?
– Kom je nergens meer toe?
– Nemen je (werk)prestaties af?
– Ben je snel geprikkeld?
– Heb je geheugen- en concentratie problemen?
– Ben je vaak cynisch?

Wat is een burn out?

Een burn out is een geleidelijke werkaanpassingsstoornis. Je accu is als het ware langzaam aan leeg gelopen, waardoor je bent uitgeput. Er is te weinig afstemming geweest tussen je eigen behoeften en capaciteiten aan de ene kant en de eisen vanuit het werk aan de andere kant (te zwaar takenpakket, te weinig waardering, slechte sfeer, etc).
Burnout komt vaak voor bij mensen in de hulpverlening of het onderwijs. Mensen die graag anderen een genoegen doen en moeite hebben met nee zeggen.

Signalen die kunnen duiden op een burn out

Kenmerkend voor mensen met een burn out is dat ze nergens meer toe komen. Ze zijn vaak lichamelijk en geestelijk uitgeput. Door geheugen en concentratieproblemen nemen prestaties op het werk af. Daarnaast wordt de problematiek vaak ontkent.

De behandeling van een burn out in therapie

Van belang in de behandeling van burn out is dat mensen leren hoe ze hun accu kunnen opladen. Het opsporen van lekken is hierbij van groot belang: waarin investeer jij meer dan wat je er voor terugkrijgt?Waar krijg je wel energie van? Er zal dan ook aandacht zijn voor de wijze waarop je succes viert, jezelf verwend of je laat verwennen en elke dag iets leuks doet om jezelf te plezieren. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor het ontwikkelen van bepaalde sociale vaardigheden waardoor eigen grenzen beter kunnen worden aangegeven en om hulp kan worden gevraagd.

Behandeling burn out in therapie Boxtel | Behandeling burn out in therapie Schijndel | Behandeling burn out in therapie Sint-Michielsgestel | Behandeling burn out in therapie Vught