Depressie

Depressie

– Heb je een sombere stemming?
– Ervaar je minder plezier en interesse in activiteiten?
– Heb je gevoelens van waardeloosheid?
– Ben je erg perfectionistisch naar jezelf?
– Heb je veel zelfkritiek?

Wat is een depressie?

Depressie is een van de meest voorkomende psychische problemen en 1 op de 10 volwassenen heeft op een bepaald moment in zijn leven een depressie. Depressie is een aandoening die zich op verschillende fronten manifesteert, zoals de emoties, het denken, het immuunsysteem en het perifere zenuwstelsel. Depressie wordt gezien als een stoornis omdat het het gehele functioneren beïnvloedt. Zowel op het werk, thuis, in relaties, school, etc zal iemand zich somber en depressief voelen. Dit is anders dan bij een burn-out, wat met name met het werk samenhangt. <br.

Signalen die kunnen duiden op een depressie

Verlies van plezier en interesse in het leven en activiteiten, gevoelens van waardeloosheid, schuldgevoel, minderwaardigheid, hulpeloosheid en zwakte samen met een overweldigend gevoel van verdriet, wanhoop, verlies van hoop en zelfhaat. Vaak is er sprake van rumineren, waarmee het voortdurend herkauwen van problemen, gedachtes en gevoelens wordt bedoeld. De focus blijft op het probleem bestaan in plaats van dat het probleemoplossend werkt. Dit wordt vaak gedaan omdat er wordt gedacht dat dit motiverend werkt om uit de depressie te komen. Tevens zijn depressieve mensen vaak erg perfectionistisch ingesteld, met name op zichzelf en hoe de ander over ze denkt.

Depressie kan ook leiden tot concentratieproblemen en een verminderd geheugen, besluiteloosheid en intense zelfkritiek. Suïcidale gedachten van verschillende intensiteiten komen zeer vaak voor bij depressieve mensen. Ook komen er vaak een aantal fysieke symptomen voor bij mensen met een depressie, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, rusteloosheid en agitatie, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gewichtsverlies of juist toename, veranderingen van de eetlust en verlies van seksueel verlangen.

De behandeling van een depressie in therapie

Wanneer je voor de behandeling van je depressie in therapie komt kun je er vanuit gaan dat er een aangename setting wordt gecreëerd waarin je voldoende veiligheid kunt ervaren om je gedachten, gevoelens en ervaringen te onderzoeken. Zelfkritiek is vaak een groot probleem waarmee de depressie in stand wordt gehouden en wat ook een gevoel van schaamte teweegbrengt. Hier staan we ook bij stil, zodat je kunt delen wat er intern met je gebeurt en voelen welke emoties hierbij horen. Hiermee zorg je ervoor dat je beter contact met jezelf en jouw behoeftes kunt maken en de negatieve spiraal kunt doorbreken. Ik raad aan om naast therapie ook dagelijks voldoende daglicht en lichaamsbeweging te hebben. De behandeling en het herstel van een depressie duurt tussen de 6-14 maanden.

Afhankelijk van de ernst van je depressie kan het raadzaam zijn therapie te combineren met medicatie. Hiervoor zal er contact met een arts worden gelegd.

BEHANDELING depressie in therapie BOXTEL | BEHANDELING depressie in therapie SCHIJNDEL | BEHANDELING depressie in therapie SINT-MICHIELSGESTEL | BEHANDELING depressie in therapie VUGHT