Dwanghandelingen

Dwanghandelingen

– Moet je dingen steeds controleren?
– Wil je alles op een vaste plek hebben?
– Ben je bang dat er anders dingen misgaan?
– Stel je jezelf met dwanghandelingen en dwanggedachtes op korte termijn gerust?

Wat is een obsessief compulsieve stoornis?

Met een obsessief compulsieve stoornis heb je steeds terugkerende gedachten (obsessies) die je eigenlijk niet wilt hebben. Daarnaast is er vaak sprake van dwanghandelingen (compulsies) als reactie op je dwanggedachten. Hierbij moet je van jezelf in een vaste volgorde bepaalde handelingen steeds verrichten, zoals overmatig handen wassen of controleren of de deur op slot zit. Doe je dit niet dan ervaar je vaak grote angst dat er iets ergs zal gebeuren. Door de dwanghandelingen te verrichten neemt dit gevoel van angst vaak af. Je bent je vaak wel bewust dat de handelingen overdreven zijn, maar het is prettig voor de korte termijn omdat de angst en paniekgevoelens afnemen.

Signalen die kunnen duiden op een obsessief compulsieve stoornis

Wanneer je bijvoorbeeld steeds weer moet controleren of de deur dicht is gedaan, de kraan is uitgezet, het gas uitgedaan of je juist alleen op de lijnen van de stoep mag lopen of je handen voortdurend moet wassen. Ook kan het voorkomen dat dingen in huis precies op hun plek moeten staan en daar niet van af mag worden geweken. Dit alles wordt vaak gedaan om bepaalde heftige dwanggedachten onder controle te krijgen, zoals de angst dat een dierbare overlijd of je besmet wordt met een ernstige ziekte.

De behandeling van een obsessief compulsieve stoornis in therapie

Vanuit de cognitieve gedragstherapie zal er worden gewerkt met het praten over je gedachten en reacties en het uitproberen van alternatieven. Hier voeg ik graag aan toe wat er op het onderliggende niveau bij je speelt waardoor je een obsessief compulsieve stoornis bent gaan ontwikkelen. Hierdoor krijg je niet alleen grip op de klachten, maar los je ook het onderliggende probleem op.

BEHANDELING DWANGHANDELINGEN in therapie BOXTEL | BEHANDELING DWANGHANDELINGEN in therapie SCHIJNDEL | BEHANDELING DWANGHANDELINGEN in therapie SINT-MICHIELSGESTEL | BEHANDELING DWANGHANDELINGEN in therapie VUGHT