INNERLIJKE ONRUST
– Heb je vaak een gejaagd gevoel?
– Kun je bijna niet stilzitten?
– Heb je last van hartkloppingen?
– Hoeper je regelmatig met je benen?
– Is je ademhaling vaak wat oppervlakkig?
Wat zijn stress & innerlijke onrust?
Stress is een gevoel wat we allemaal van tijd tot tijd wel eens tegenkomen. Een klein beetje stress kan helpend zijn om je in actie te laten komen om iets te doen. Te veel stress heeft echter zowel mentale als fysieke gevolgen. Zo zul je bijvoorbeeld snel boos en geagiteerd reageren op mensen die je frustreren. Of een laag zelfbeeld hebben en mensen en sociale situaties gaan vermijden. Fysiek gezien gaan mensen bijvoorbeeld veel roken, drinken, hoeperen met hun benen, nagelbijten of krijgen last van hartkloppingen en een algemeen gevoel van innerlijke onrust.
De behandeling van stress & innerlijke onrust in therapie
Tijdens therapie voor stress en innerlijke onrust ga je op zoek naar de oorzaak van je stress en onrust gevoel. Soms is de reden aanwijsbaar, zoals hoge werkdruk of problemen in de prive sfeer. Zodra de stressfactor wegvalt, zul je merken dat je je ook minder gestrest voelt en minder last hebt van innerlijke onrust. Soms is er geen concreet aanwijsbare reden waardoor je stress en innerlijke onrust ervaart. Vaak speelt er dan op een dieperliggend niveau iets als weinig zelfvertrouwen, te hoge doelen stellen aan jezelf, veel zelfkritiek of moeite met grenzen aangeven.
Ook zul je in therapie leren de stress beter te kunnen managen. Hoe ga je om met stress, wat moet je juist wel of juist niet doen?