Overspannenheid (surmenage)

OVERSPANNENHEID (SURMENAGE)

– Ken je het gevoel van ‘kortsluiting’?
– Ben je vaak prikkelbaar?
– Ben je angstig?
– Heb je weinig eetlust?
– Heb je een verlaagd libido?
– Pieker je veel en ben je nerveus?

Wat is overspannenheid (surmenage)?

Overspannenheid oftewel surmenage is een acute werkaanpassingsstoornis. Er is sprake van ‘kortsluiting’. De klachten ontstaan in korte tijd en er is een aanwijsbare stressbron. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van overspannenheid zijn onzekere, dwangmatige mensen, mensen die vaak hun emoties onderdrukken, perfectionisten of mensen die subassertief zijn.

Signalen die kunnen duiden op overspannenheid (surmenage)

Mensen die overspannen zijn, zijn vaak prikkelbaar, labiel, angstig, hebben weinig eetlust, weinig libido, zijn vaak aan het piekeren en nerveus. De klachten gaan gepaard met problemen in sociale situaties. Mensen die overspannen zijn maken vaak meer fouten en ergeren zich makkelijker aan collega’s of leidinggevenden.

De behandeling van overspannenheid (surmenage) in therapie

Mensen die overspannen zijn hebben in eerste instantie behoefte aan een time-out, rust. Activiteiten als sporten en yoga zijn dan ook aan te raden. Tijdens de behandeling van overspannenheid (surmenage) in therapie licht de nadruk op het adequaat uiten van emoties en het vinden van een support groep om je te ondersteunen. Daarnaast is het van belang dat de problemen die er op het werk zijn, worden opgelost, waardoor de situatie ook verandert. In principe duurt de behandeling 4-6 weken, anders is er meer aan de hand.

BEHANDELING OVERSPANNENHEID IN THERAPIE BOXTEL | BEHANDELING OVERSPANNENHEID IN THERAPIE SCHIJNDEL | BEHANDELING OVERSPANNENHEID IN THERAPIE SINT-MICHIELSGESTEL | BEHANDELING OVERSPANNENHEID IN THERAPIE VUGHT