GEZINSTHERAPIE
– Is er voortdurend ruzie en spanning binnen jullie gezin?
– Hebben jullie moeite met het hanteren van onderlinge conflicten?
– Is de hiërarchie verstoord?
– Luisteren de kinderen slecht?
– Monden discussies vaak uit op ruzie?
Wat is gezinstherapie?
Gezinnen die problemen in de onderlinge communicatie ervaren kunnen zeer goed baat hebben bij gezinstherapie. Tijdens gezinstherapie vormt analyse van de onderlinge communicatie een belangrijk onderdeel. Communicatie is meer dan alleen praten, het omvat alle mogelijkheden waardoor mensen onderling informatie met elkaar uitwisselen. Dit uitwisselen heeft altijd een bedoeling, is verbaal of non-verbaal en beïnvloedt de relatie tussen een of meerdere personen. Indien nodig kan er parallel aan de gezinstherapie soms ook relatietherapie of individuele therapie ingezet worden.
De behandeling van gezinsproblemen in therapie
Tijdens gezinstherapie ligt de focus op de onderliggende communicatie en relaties binnen het gezin. Hoe zit het met de hiërarchie, hoe zijn de grenzen tussen ouder- en kindsysteem en op welke wijze heeft het gezin van herkomst van beide ouders invloed op het huidige gezinsfunctioneren?
Ik begeleid gezinnen bij het in kaart brengen van hun communicatiepatronen en help het verschil in te zien tussen wat er op sociaal niveau plaatsvindt en waar het daadwerkelijk om gaat op psychologisch niveau. Tevens is het van groot belang dat de hiërarchie binnen het gezin wordt hersteld, zodat ouders weer de leiding hebben, hun eigen ouder- en partner subsysteem voldoende afgrenzen voor het kind subsysteem.